1 min read

Bygger digital infrastruktur for kollektivtransporten

Bygger digital infrastruktur for kollektivtransporten

Entur ble etablert i 2016 som følge av jernbanereformen og fikk i oppdrag å levere salgs- og billetteringsløsninger til jernbanen. I tillegg leverer virksomheten reiseplanlegging og elektronisk billettering for annen kollektivtransport og tjenesteutviklere.

– Samfunnsoppdraget vårt innebærer å dele kollektivdata med togoperatørene og kollektivoperatørene. Vi legger til rette for tjenester og salg av billetter gjennom våre løsninger og deler data med andre tjenesteutviklere. Vi samler alt av data og deler det med omverdenen i åpne grensesnitt. Dette gjør at vi har datagrunnlaget for smarte byer, apper, Google og andre tjenesteutviklere som trenger kollektivdata, sier Gro Olsson, fungerende leder for intern-IT i Entur.

Tjenesten har i gjennomsnitt 500.000 henvendelser på telefon og chat i løpet av et år. Den nasjonale databasen inneholder 4000 rutetabeller, 60.000 stoppesteder og rutetabeller til 60 kollektivselskap. I 2020 hadde tjenesten 1.5 milliard reisesøk, eller 300.000 søk hver time.

 

Arven fra NSB

Virksomheten har sin bakgrunn fra NSB, nå Vy, og arvet flere datasystemer som ikke lot seg flytte til skyen i første omgang.

– Da selskapet ble opprettet og faset ut av fra NSB arvet vi en del gamle applikasjoner og felles driftsleverandør. I arbeidet med å migrere applikasjonene til skyen hadde vi gleden av å bruke Move. Vi er i en fase hvor vi skal ut i skyen og er godt i gang med det, men har fortsatt noen tjenester igjen on-premise. Siden vi har så lite igjen, valgte vi å drifte dette selv i perioden frem til alt er i skyen fra 2021.

– Vi trengte derfor hjelp med å anskaffe og å sette opp infrastrukturen, og tilrettelegge slik at vi kan drifte den gjenværende løsningen selv i en kortere periode, sier Olsson.

 

Tung kompetanse og lave skuldre

Move leverte konsulenter på nettverk, infrastruktur, drift og etablering av Azure-miljøet.

 – Vi har leid konsulenter fra Move til å migrere resten fra Office, filprint og AD over til Azure. I tillegg leier vi konsulenter fra Move til bistand ved anskaffelse av ny nettverksleverandør. Ekspertisen til Move har gjort at migreringsjobben og prosjektet har gått smertefritt.

– Konsulentene fra Move er utrolig fremoverlente og trivelig folk. Det viktigste for oss er at vi har en kompetent og god samarbeidspartner. Det er lett å samarbeide med et selskap med tung kompetanse og lave skuldre. Selv vi uten tung IT-kompetanse kan stille spørsmål og få gode svar vi forstår. Til sammen gjør dette Move til en viktig støttespiller i prosjektene våre, avslutter Olsson.
Gjør sikkerhetsarbeidet målbart!

Gjør sikkerhetsarbeidet målbart!

Det har vært mye snakk om blant annet NSM sine grunnprinsipper for IT-sikkerhet, ISO 27001 og NIST Cyber Security Framework. Rammeverkene gir en...

Les mer
Derfor valgte Safe4 hyperkonvergert infrastruktur med AzureStack HCI

Derfor valgte Safe4 hyperkonvergert infrastruktur med AzureStack HCI

Safe4 gikk for hyperkonvergert infrastruktur med AzureStack HCI og fikk forenklet IT-administrasjon og kraftig reduserte kostnader.

Les mer
Move hjelper dere med å gjøre hverdagen enklere med Microsoft 365 Copilot

Move hjelper dere med å gjøre hverdagen enklere med Microsoft 365 Copilot

Vi har alle latt oss imponere av OpenAI og ChatGPT. I likhet med ChatGPT ruller nå Microsoft ut det dem kaller for Copilot for Microsoft 365. Copilot...

Les mer