2 min read

Stort IT-samarbeid for mer presise kart

Stort IT-samarbeid for mer presise kart

Hyperdetaljerte bilder fra Terratec danner grunnlag for digitale kart og terrengmodeller. Med 1,5 millioner nye hyperdetaljerte bilder og hundretusenvis av kvadratkilometer med terrengmodeller hvert år, trengte Terratec ny datakraft for å opprettholde konkurransekraften.

Terratec er et av Europas største kartfirmaer og leverer detaljerte bygnings- og landskapsskanninger over hele verden. Ved hjelp av blant annet kamera og lasersensorer som benytter benytter fly, helikopter, drone, bil eller tog som platform samler selskapet enorme mengder data hvert år, som igjen brukes til terrengmodelleringer og kartoppdateringer.

Det hetes at et bilde sier mer enn tusen ord. Dermed blir også behovet for datakapasitet enormt.

 Hyperdetaljerte bilder fra Terratec danner grunnlag for digitale kart og terrengmodeller..
 
 

 

 

Produksjonsleder Arkadiusz Szadkowski i Terratec.

 
- Vi lever av å fange og foredle data. Begge komponentene betinger både enorm lagringskapasitet og prosesseringskraft. Tilstrekkelig kapasitet og hurtighet i behandlingene av dataene er forretningskritisk for oss. Nå var det nødvendig å oppgradere datakraften for å være i front overfor kundene, sier Arkadiusz Szadkowski, produksjonsleder for dataprosessering i Terratec.
 
 
 

Tidligere hadde Terratec utfordringer med nok plass til å kunne laste inn all relevant data eller de ble tvunget til å sikkerhetskopiere tidligere enn de ønsket. Mye tid gikk med til å flytte rundt på dem for å kunne prosessere dataene knyttet til det enkelte prosjekt.

Etter at selskapet nå nylig har signert avtale med IT-infrastrukturselskapet Move om kjøp av hyperkraftig serverløsning fra IBM er ikke plassmangel noe tema lenger, og administrasjon av flydata går to til tre ganger raskere enn før.

Terratec gjennomfører omkring 200 prosjekter årlig for alt fra eiendomsutviklere, via rådgivende ingeniører til Kartverket. De fleste oppdragene inkluderer fotografering og skanning av store landområder fra fly. Med så mye data som skal overføres og prosesseres i systemet trenger Terratec en skreddersydd løsning for datakraften. Ettersom ekstern lagring og prosessering medfører at overføringskapasiteten blir en flaskehals ble den beste løsningen datakraft i eget hus

 
 
 
IT-ansvarlig Marius Auli, Terratec. 

 

IT-ansvarlig Marius Auli, Terratec.

 

- IBM og Move viste at de virkelig var motivert for å finne en skreddersydd løsning for våre behov. For oss var det viktig at begge leverandørene satte seg inn i vårt forretningsområde og hva vi ønsket å oppnå. De innfridde, sier Marius Auli, IT- ansvarlig i Terratec.
 
 
 

- Som rådgiver med vinnende design og integrasjon av løsningen, valgte Terratec systemintegratoren Move AS. Løsningsdesignet falt ned på en IBM Elastic Storage Server (ESS) GL2C, IBM Spectrum Scale-programvare og IBM Lab Services for implementering og finjustering av dette nye filsystemet, som et delt filsystem for hele bedriften. I tillegg blir det en integrert del av applikasjons-clusteret for ekstrem ytelse, sier Asle Tronrud, kundeansvarlig selger i Move.

Move har også levert nye, redundante 100Gbit Mellanox Ethernet kjerne-switcher i tillegg til nye applikasjonsservere for Terratecs produksjonsmiljø.

 
 
 

Tid er penger

 

Selskapet er avhengig av godt vær for datafangsten, spesielt for data innsamlet av fly. Kvalitetssikringen må kunne gjøres raskt slik at flyet kan sendes på vingene igjen om deler av fangsten må gjøres på nytt. Dermed er tid en knapp faktor, og pilotene er avhengig av kraftig dataprosesseringskraft for å raskt laste inn dataene for å se om det er eventuelle skygger eller andre uheldige elementer ved bildene. Hvis de ikke kan kontrollere dataene raskt, mister de verdifull tid og muligheten til å innhente data som sikrere sluttproduktets bildekvalitet

 
 
Direktør Martin Strandos, IBM Systems 
 

Direktør Martin Strandos, IBM Systems

 

-IBM Spectrum Scale tilbyr svært god skalerbarhet på både ytelse og kapasitet, og tillater kunden å velge akkurat den infrastrukturen de ønsker og trenger for sitt formål. Denne fleksibiliteten gjorde det mulig for oss i IBM å jobbe sammen med Terratec på å finne rett løsning med rett ytelse for applikasjonene, samtidig som Terratec ikke lenger trenger å flytte rundt på data mellom ulike siloer av lagring, sier Martin Strandos, direktør IBM Systems.

 
 

IBM Spectrum Scale tillater kunden å samle all data i ett og samme filsystem, eller spre dem transparent over ulike tiers og lokasjoner, og tilgjengeliggjøre dataene over ulike protokoller parallelt. På denne måten blir datafilen tilsynelatende liggende akkurat der den ble plassert, mens den automatisk flyttes rundt på undersiden mellom de ulike tiers avhengig av om det er behov for prosessering med høy ytelse eller arkiv.

 

- Med datakraften på plass kan vi fokusere hundre prosent på kvalitet i våre leveranser, og ikke bruke verdifull tid på forflytting av data. Med den nye løsningen kan vi jobbe mer forutsigbart og effektivt, noe som igjen styrker vår konkurransekraft og våre leveranser til kundene, fortsetter Arkadiusz Szadkowski, Terratec.

  

Ønsker du å vite mer om IBM Spectrum Scale fra Move ta kontakt med Asle Tronrud. 

 
Ny lov om digital sikkerhet: Her er det du trenger å vite

Ny lov om digital sikkerhet: Her er det du trenger å vite

Hva innebærer den nye digitalsikkerhetsloven, som trer i kraft om kort tid? Vi ser nærmere på de sentrale kravene. Uansett om din virksomhet er...

Les mer
Copilot hit og Copilot dit – hva er hva innenfor Microsoft AI verden og virker det?

Copilot hit og Copilot dit – hva er hva innenfor Microsoft AI verden og virker det?

Microsoft er offensive innen AI og slipper konsepter på løpende bånd, men hva er hva og er det brukbart? La oss se på hva Microsoft tilbyr per i dag....

Les mer
Microsoft Copilot – fremtidens arbeidsplass

Microsoft Copilot – fremtidens arbeidsplass

Jobb effektivt med din egen eksklusive personlig assistent – Microsoft Copilot. Vi er overbevist om at Microsoft Copilot er nøkkelen til fremtidens...

Les mer